top of page

Ik krijg les van mijn pup

We zijn een maand in Frankrijk geweest, samen met onze honden.

Dit is een geweldige ervaring geworden. Wij zijn zeer bekend met dat gebied, de Bourgogne, daar gaan we al een aantal jaren naartoe.


Nu was dit anders dan de voorgaande jaren. Begin dit jaar was alleen Labrador Duggan nog bij ons.

Begin april 2019 verscheen Labrador Beertje van 10 jaar oud ten tonele en daar kwam afgelopen augustus Duitse Staande Korthaar pup Dakota ook bij.

3 honden is ons zeer bekend, maar een samenstelling als deze is voor ons nieuw.

- Een stop onderweg en Beertje reist op de achterbank

Ook zijn we eerder met zeer jonge honden op vakantie geweest, maar niet zo jong als Dakota nu is.

Ze was ruim 15 weken oud toen we vertrokken.


Duggan is zeer bekend met de reis en het op vakantie gaan, hij is van pup af aan bij ons, we kennen elkaar goed.

Van Beertje weten we niet veel over haar geschiedenis, maar duidelijk is dat deze hond een fantastisch stabiele opvoeding heeft gehad waarin ze betrokken is geweest bij veel verschillende situaties.

En Dakota is ook van pup af aan bij ons, maar nog heel jong en staat aan het begin van het ontdekken van de wereld en zichzelf.

Robert en ik hadden er zin in om die uitdaging aan te gaan en durfden te vertrouwen op onze ervaring, inschattingsvermogen, flexibiliteit en op onze honden.

We hebben ons gerealiseerd dat we aanpassingen zouden moeten maken, oplossingen zouden moeten bedenken voor dingen die zich plots voor kunnen doen.

Zeker met zo'n jonge hond erbij, die vol aan het ontdekken en ontwikkelen is en voor de nodige verrassingen kan zorgen.

Ze mag dan nog jong zijn, maar ze heeft al duidelijk laten zien wie ze is en wat ze in haar mars heeft. Ze is een ontdekkingsreiziger en die namen we mee op vakantie !

En nu terugkijkend kan ik stellen dat de honden ons mee op reis hebben genomen.Ze hebben ons mee op reis genomen en laten zien wat er belangrijk is in ons leven met elkaar. Jezelf zijn en jezelf laten zien.

Duggan, in de kracht van zijn leven, geniet zo enorm van het op vakantie zijn en het met elkaar activiteiten ondernemen. Hij straalt dit uit en neemt me mee in die energie.

Beertje, een pracht van een karakter, zo blij en tevreden. Ze pakt haar tijd en haar ruimte en is altijd in voor een geintje. Gaat heel graag mee op stap en pakt haar rustmomenten door simpelweg te gaan zitten of liggen en lekker rond te kijken, dat doe ik dan ook.

Dakota, ziet overal mogelijkheden en kansen en pakt het niet uit zoals zij het prettig vindt dan gaat ze op zoek naar haar volgende succes, ze deelt deze ervaringen graag met mij. Dit gecombineerd met een zachtaardigheid en zeer hoge knuffelfactor maakt haar een fijne hond om mee samen te leven.


De honden hebben ons meegetrokken in hun vermogen om te delen, actief te zijn en rustmomenten te pakken.

Duggan en Beertje zijn grote voorbeelden voor Dakota, moeiteloos en zeer duidelijk laten ze haar zien hoe 'het werkt'.

Dakota exploreert, probeert hier en daar een andere route te pakken, merkt dan dat dit weinig succesvol is en volgt vlot het voorbeeld van de 2 oudsten.

Ik heb geleerd, in de tijd dat Dakota nu bij ons is, om dit te laten gebeuren.

Dit betekent voor mij een stuk controle niet inzetten, controle die ik graag uitoefen.

Ik heb graag regie in handen en heb mezelf in de loop van de jaren een bepaalde methode aangeleerd waar ik me goed bij voel.

Een methode die voor mij werkt bij het opvoeden en omgaan met Labrador Retrievers.

Al snel had ik in de gaten dat dit in het contact met Dakota niet passend is en ook niet in het vertrouwen wat ik wil geven aan Beertje en Duggan.

Mijn controle zet ik nu in om een veilige leer- en leefomgeving te creëren waarin de honden kunnen exploreren, zichzelf kunnen laten zien.

Ik ervaar dat Dakota, naast dat ze haar unieke zelf is, een Duitse Staande Korthaar is.

Ze bezit andere eigenschappen en kwaliteiten dan een Labrador en die zijn meteen vanaf het begin zichtbaar, ze is duidelijk.

Dakota heeft mij een les geleerd in deze vakantie.

Zij heeft vanaf het begin moeite gehad met het verblijven in de bench. Doordat er tijdens de vakantie rust is, rust in alles, ben ik bewuster gaan kijken en gaan zien.

Misschien zelfs wel anders gaan kijken. Dat ben ik nog aan het onderzoeken.

Ik heb, samen met Robert, mezelf verplaatst in Dakota. De ontdekkingsreiziger !

Mijn gevoel gevolgd en daarop besloten om haar niet meer in de bench te laten verblijven wanneer we gaan slapen of weggaan.

Hier zijn we tijdens de vakantie mee gestart, met veel succes.

En thuis voeren we dit door, hebben maatregelen getroffen zodat ze veilig in de woonkamer kan verblijven tijdens onze afwezigheid.


Een andere pup dan we tot nu toe kenden, ze is zichzelf en laat ons zien wie ze is.

Hierin meebewegen en accepteren is wat we doen.

Ze neemt me mee op haar ontdekkingsreis, onbekende wegen verkennen. Ik vind het een hele leuke les die ik van haar krijg, schitterend wezen is het.

Comments


bottom of page