top of page

De balans met 'vrolijke frans'

Net voordat we naar Duitsland vertrokken, einde jaar 2018, kwam ik met Duggan samen een meneer tegen tijdens de wandeling.

Ik zag dat hij zijn hond aan de lange lijn liet lopen en aangezien ik hem tegemoet liep op het pad lijnde ik Duggan ook aan om elkaar te passeren.


De hond aan de lange lijn toonde geen interesse in ons als passerend koppel, de man wel.

'Wauw, wat een vrolijke Frans heb jij aan de lijn', zei hij.

Dit zei hij terwijl we elkaar passeerden en meteen daarna vertelde hij dat zijn hond op dat moment niet goed in haar vel zat wegens de vuurwerkgeluiden en daarom aan de lange lijn meeliep met hem.

Ik begreep dat het om een teef ging en besloot even pauze te houden om met de man een praatje te maken.

Duggan is een reu die een voorkeur heeft voor de omgang met teven. Contact met onbekende reuen voorkom ik.

Mocht de man een reu aan zijn lijn hebben gehad was ik waarschijnlijk niet gestopt.


Naarmate ons babbeltje vorderde kwam de teef langzaamaan steeds dichter bij Duggan in de buurt om uiteindelijk even aan hem te snuffelen. Duggan dook enthousiast in spelboog houding waarop zij even een sprongetje heen en weer maakte.

De man reageerde: 'dit is fijn, heeft ze vandaag een ontspannen momentje te pakken met al die vervelende geluiden van het vuurwerk om haar heen'.

Daaropvolgend zijn we nog een stukje met hen opgelopen, de teef liep zichtbaar meer ontspannen over het pad met 'vrolijke Frans' naast haar.


De meneer vroeg zich af of we de komende 2 dagen ook nog af zouden kunnen spreken om vrolijke Frans wat balans te laten brengen tijdens de wandeling met zijn hond.

Ontroerd door deze vraag bracht ik hem de boodschap dat vrolijke Frans de volgende ochtend naar Duitsland zou vertrekken.

Wanneer dit niet zo zou zijn geweest had ik 'Ja' gezegd, het was duidelijk te zien dat Duggan en zijn hond balans hadden gevonden in hun contact.

De man wenste mij een voorspoedig nieuw jaar en tegen Duggan zei hij; 'Dag vrolijke Frans, je hebt een man en hond laten glimlachen vandaag, bedankt'.


En die glimlach ken ik zo goed. Vrolijke Frans Duggan heeft me daarna ook in Duitsland weer breed en languit laten glimlachen, want hij doet dat zelf ook.

En de term 'vrolijke Frans' heeft voor mij nu bijzondere lading gekregen door hetgeen de meneer vertelde, waarvoor dank.

In Duitsland hebben we vakantie gevierd. We wandelen daar door de bossen en langs uitgestrekte velden.

En tijdens die momenten is er veel ruimte om te trainen met Duggan, om hem lekker te laten apporteren.


-in de video een aantal beelden van Duggan tijdens het apporteren in Duitsland.

De balans gedurende zo'n vakantie zit in de afwisseling tussen ontspanning en inspanning.

Niet iedere wandeling zijn we bezig met apporteren, Duggan pakt daar tevens wandelingen mee waarop we wandelen, rondkijken, stil zijn, meters maken, lekker bewegen, kopje koffie drinken en samen een banaantje delen.


Hoe zijn ogen spreken wanneer hij gaat apporteren, dat geeft mij een glimlach.

Dit is iets wat hij leeft, wat hij ademt.

Zijn hele lijf lacht.

Ervaren dat we die balans hebben in het samen onderweg zijn is een schitterend gevoel.


-Duggan draagt hier een signaalhalsband van het merk Hunter. Dit heeft te maken met het jachtseizoen in het gebied waar we dan zijn.


Dat Duggan een hond in balans is werd nog even duidelijk tijdens 1 van de wandelingen daar.

Hij liep los en naderde een kruising. Wij liepen 15 meters achter hem. Hij stopte op de kruising, keek alle richtingen op en kwam terug naar ons. Op het moment dat hij terug kwam lopen zagen wij dat er vanaf de rechterkant een dame richting de kruising stapte met 2 honden aan de lijn.

Duggan liep vervolgens naast ons mee en wij vervolgden onze weg, weer richting de kruising. De dame wachtte daarop even om te zien wat wij deden, een vriendelijke groet, en zo vervolgden wij ons pad.

Weer een glimlach, dank Vrolijke Frans !


Duggan en ik doen waar we samen blij van worden.


Dat is uitvinden, luisteren en kijken.


Balans vinden, constateren dat die balans er is en dan genieten.


En heel veel glimlachen.


Ken jij de glimlach van jouw hond en kent de hond die van jou?

1 komentarz


Nieznany użytkownik
12 wrz 2021

Thank yyou for writing this

Polub
bottom of page